Ipak raste broj leasinga automobila i gospodarskih strojeva

Bez autora
Jul 18 2011

U prva tri mjeseca ove godine 26 leasing-društava ugovorilo je 6791 ugovor o leasingu, što je 15,14 posto više u odnosu na isto vrijeme lani, no njihova je vrijednost oko 16 posto manja. Vrijednost tih ugovora na dan 31. ožujka iznosila je, naime, 1,21 milijardu kuna u odnosu na lanjskih 1,44 milijarde kuna ugovorenih u prvom tromjesečju. Najveći porast broja novozaključenih ugovora zabilježen je u operativnom leasingu, za čak 36,6 posto. U tom sustavu bilježi se i 26,6 posto veća ugovorena vrijednost. S druge strane, ugovoreno je 1,2 posto manje ugovora o financijskom leasingu nego u isto vrijeme lani, a njihova je ukupna vrijednost čak 33,16 posto manja u odnosu na vrijednost zaključenih ugovora u prva tri mjeseca prošle godine. Kad je riječ o novim ugovorima, zanimljivo je da raste broj ugovorenog leasinga za osobna vozila, u operativnom sustavu za čak 36,5 posto. Porastao je broj novougovorenih leasinga i za gospodarska vozila, za 51,6 posto, te za postrojenja i opremu, za 70 posto u odnosu na isto vrijeme lani.

Ipak raste broj leasinga automobila i gospodarskih strojevaU prva tri mjeseca ove godine 26 leasing-društava ugovorilo je 6791 ugovor o leasingu, što je 15,14 posto više u odnosu na isto vrijeme lani, no njihova je vrijednost oko 16 posto manja.

Vrijednost tih ugovora na dan 31. ožujka iznosila je, naime, 1,21 milijardu kuna u odnosu na lanjskih 1,44 milijarde kuna ugovorenih u prvom tromjesečju, objavila je Hanfa. Najveći porast broja novozaključenih ugovora zabilježen je u operativnom leasingu, za čak 36,6 posto.

U tom sustavu bilježi se i 26,6 posto veća ugovorena vrijednost. S druge strane, ugovoreno je 1,2 posto manje ugovora o financijskom leasingu nego u isto vrijeme lani, a njihova je ukupna vrijednost čak 33,16 posto manja u odnosu na vrijednost zaključenih ugovora u prva tri mjeseca prošle godine. Kad je riječ o novim ugovorima, zanimljivo je da raste broj ugovorenog leasinga za osobna vozila, u operativnom sustavu za čak 36,5 posto.

Porastao je broj novougovorenih leasinga i za gospodarska vozila, za 51,6 posto, te za postrojenja i opremu, za 70 posto u odnosu na isto vrijeme lani. Ukratko - raste broj osobnih automobila i automobila i strojeva koje nabavljaju tvrtke na leasing. Istodobno, značajni pad u operativnom leasingu bilježi se u nekretninama (75 posto) i leasingu plovila (26,3 posto).

Uključivo s novosklopljenim ugovorima, leasing-društva u Hrvatskoj 31. ožujka ove godine imala su 146.204 ugovora o leasingu čija je ukupna vrijednost na dan 31. ožujka ove godine iznosila 21,09 milijardi kuna, odnosno 15,19 posto manje nego lani u isto vrijeme. Kad je riječ o vrijednosti, najveći minus u odnosu na vrijednosti ugovora iz rošle godine bilježi se kod zajmova, za čak 42,53 posto, zatim u sustavu operativnog leasinga, za 16,39 posto, dok minus u financijskom leasingu iznosi 11,4 posto.

I dalje najveći udio ugovorenog leasinga otpada na operativni (gotovo 49 posto), slijedi financijski s 46,7 posto te zajmovi, koji u ukupnom broju ugovorenih leasinga sudjeluju s 4,76 posto. Agregirana bilanca društava kod koje se u obzir uzima zadnji dan ožujka prošle i zadnji dan ožujka ove godine pokazuje, pak, da je ukupna vrijednost kojom upravljaju društva u ožujku ove godine iznosila 26,8 milijardi kuna, što je 5,7 milijardi, odnosno 17,5 posto manje u odnosu na zadnji dan ožujka prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik